Vad är Juristgruppen?

Juristgruppen vid Linköpings universitet är en ideell förening som består av studenter från de affärsjuridiska programmens tredje till femte år. Föreningen erbjuder kostnadsfri juridisk rådgivning till studenter, studentföreningar och studentföretag vid Linköpings universitet. Syftet är att hjälpa studenter och föreningar som saknar utbildning i juridik med frågor av juridisk karaktär, samtidigt som medlemmarna i Juristgruppen får en möjlighet att utöva juridiken i praktiken. Juristgruppen är även studiemedelsombud och hjälper därmed till med frågor rörande CSN.

Historia

I februari 2003 kontaktades Ingrid Arnesdotter, professor i affärsrätt på Linköpings universitet, av företrädare i civilekonomernas studentförening ELIN. Föreningen ELIN behövde hjälp med diverse juridiska frågor, främst avtalsskrivning om olika samarbeten och sponsring. Arnesdotter föreslog ett samarbete med en grupp studenter från de affärsjuridiska programmen där hon själv kunde agera som handledare. En grupp studenter kontaktades inom kort och tillsammans med ELIN skapade utformades en grupp kallad “ELIN:s juristgrupp”, det som senare kom att bli Juristgruppen vid Linköpings universitet. Till en början var detta endast ett samarbete med ELIN men efterhand efterfrågades juridisk hjälp även från andra studentföreningar och studenter på universitetet. Idag är Juristgruppen en fristående ideell förening som hjälper studenter, studentföreningar och studentföretag med juridiska problem.

Medlemmar

William Hammenstrand

Ordförande

William läser tredje året med ekonomisk inriktning på det affärsjuridiska programmet, och är Juristgruppens ordförande. William är intresserad av de flesta områden inom affärsjuridiken, men tycker särskilt om avtalsrätt och ekonomisk familjerätt.

Madelen Laituri

Styrelseledamot

Madelen läser fjärde året på det affärsjuridiska programmet med ekonomisk inriktning. Madelen gillar flera olika områden inom affärsjuridiken men intresserar sig extra mycket för bolagsrätt och skatterätt.

Jennifer Lundin

Vice ordförande och sekreterare

Jennifer läser tredje året på det affärsjuridiska programmet med tysk inriktning. Hon älskar blandningen mellan juridiken, ekonomin och språket. Hennes hjärta slår lite extra hårt för konkurrensrätt. Jennifer är vice ordförande samt Juristgruppens sekreterare.

Olivia Blixt

Styrelseledamot

Olivia läser tredje året på det affärsjuridiska programmet med ekonomisk inriktning. Hon intresserar sig extra mycket för avtalsrätt och ekonomisk familjerätt.

Emmelie Fredriksson

Styrelseledamot

Emmelie läser femte året på det affärsjuridiska programmet med ekonomisk inriktning. Emmelie brinner för både juridik och ekonomi men brinner lite extra för associationsrätt och skatterätt.

Emma Tibell

Styrelseledamot

Emma läser femte året på affärsjuridiska programmet med inriktning ekonomi. Hon intresserar sig särskilt mycket för frågor som rör avtalsrätt och immaterialrätt.

Johan Christerson

Styrelseledamot

Johan läser fjärde året på affärjuridiska programmet med ekonomisk inriktning. Han intresserar sig för juridikens anpassning till ny teknik, och brinner lite extra för områdena avtalsrätt samt associationsrätt.

Helena Liljenberg

Styrelseledamot

Helena läser fjärde året på affärsjuridiska programmet med ekonomisk inriktning. Hon tycker att frågor rörande immaterialrätt, avtalsrätt och skadeståndsrätt är extra intressanta.

Hur blir jag medlem?

Som ni säkert har hört är det viktigt att senare i arbetslivet sticka ut från mängden, att göra något unikt, för att en arbetsgivare ska välja just dig. Att vara medlem i Juristgruppen är något som verkligen gör dig unik! Som medlem hjälper du till med uppdrag av juridisk art, vilket ger dig en praktisk erfarenhet som är värdefull inför framtida arbeten. Varje medlem får bland annat möjlighet att:

  • Föreläsa
  • Tolka och skriva nya avtal
  • Skriva och tolka föreningsstadgar
  • Bistå studentföreningar, studentföretag och studenter med juridisk rådgivning
  • Fräscha upp sin kunskap inom avtalsrätt, immaterialrätt, associationsrätt, skatterätt etc.
  • Dra nytta av äldre studenters kunskaper och erfarenheter

Alla studerade vid de affärsjuridiska programmen är, från och med 4:e terminen, berättigade att söka till Juristgruppen. För att få ansöka ska du ha erhållit minst betyget godkänt i alla programkurser, men vi har överseende med om du släpar med 7,5 hp.

Att vara medlem i Juristgruppen är inte bara väldigt lärorikt utan även otroligt kul! Var med och påverka samtidigt som du förstärker ditt CV.

Har du ytterligare frågor eller vill du veta mer om Juristgruppen? Skicka ett mail till juristgruppen.lkpg@gmail.com.